Rapujuhlien aika :) Oma kulta on tänä vuonna alkanut ravustamaan, joten tätä herkkua piisaa.. Nämä ovat kyllä herkkua. Näpertämistähän näitten syöminen on ja vie aikaa, mutta on se kyllä sen arvoista. Pistän tähän pari kuvaa ja rapujen keitto-ohjeen.. (keitto-ohje on alunperin jostain rapukirjasta)

801690.jpg

Rapuja varataan alkuruuaksi rapujuhliin n.12kpl/hlö.

Huuhtele ravut hyvin. Ota tarpeeksi iso kattila ja siihen niin paljon vettä, että ravut peittyvät hyvin. (esim.50rapua tarvitsee 6 l vettä, 100 rapua 9 l ) Karkea merisuola mitataan vesimäärän, ei rapujen mukaan, n.40g merisuolaa/litra vettä.Lisää suola ja 2-3 palaa sokeria vesilitraa kohden, kun vesi kiehuu. Laita elävät ravut useampi kerrallaan, mutta kuitenkin osissa kiehuvaan veteen. (keitä korkeintaa 100 kerralla)Laita suurimmat ravut ensimmäisenä veteen, sillä ne kestävät kauiten kiehua. Lisää pilkottua kruunutilliä sekaan, kymmeneen litraan vettä vähintään yksi iso nippu tilliä. (nipun voi myös sitoa langalla, jolloin se on helppo poistaa) Keittoaika lasketaan siitä, kunnes viimeisten rapujen laittamisen jälkeen vesi alkaa kunnolla kiehua. Rapuja keitetään n.8-12 min.

Valmiin ravun tunnistaa punaisesta väristä sekä kuoren ja pyrstön väliin tulevasta raosta. Sitten ravut pitää jäähdyttää hyvin esim. vesialtaassa jolloin rapujen sekaan pääsee koko ajan ja kylmää vettä.

Ota toinen kattila johon laitat paljon uutta kruunutilliä. Nosta ravut reikäkauhalla siihen ja kaada jäähtynyt keitinliemi rapujen päälle. Kunnes ravut ovat täysin jäähtyneet, poista tillit. Rapuja säilytetään tässä keitinliemessä. Ravut ovat parhaimmillaan 10-12 tunnin päästä keittämisestä. Oikein jäähdytetyt ravut säilyvät kylmässä parikin vuorokautta.

801692.jpg

TÄMÄ SEURAAVA TEKSTI ON KOPIOITU SUORAAN TÄÄLTÄ:

www.nicehouse.fi/keittio/tietotai/ravut.htm#syonti

Syöntiohje:

Ravut syödään käsin. Syöntityylejä- ja järjestyksiä on erilaisia, mutta tässä yksi ohje:

Irrota ravun sakset ja katkaise kärjet rapuveitsen reiän avulla. Imaise mehut saksen reijästä.

Avaa saksit veitsellä ja kaiva liha esiin.
Irrota muut saksien nivelet, ime tyhjiksi ja kaavi sisus suuhun.

Irrota pää veitsen avulla. Irrota selkäpanssari ja kumoa sen sisällä oleva mehu suuhusi.
Raaputa kuoren alla oleva valkoinen tahna, "rapuvoi" suuhusi.

Imeskele keskiosan lihat, mehu sekä mahdollinen mäti (tyttöravuilla).

Irrota pyrstö leikkaamalla kilpi reunoja pitkin rikki.
Irrota kilpi vetämällä pyrstön päätä kohti. Poista tumma suoli. Herkuttele pyrstöllä.

Nautiskele ravun lihat sellaisenaan tai kerää ne voidellulle paahtoleivälle ja ripottele päälle hienonnettua tilliä.